eJantarová cesta 2019

30.05.2019 09:52

Jako každý rok, poslední týden v květnu odstartovala dvoudenní elektromobilní akce eJantarová cesta. V sobotu 25.5. po hodně deštivém týdnu se od osmi hodin za slunečného počasí začali na Centrum bezpečné jízdy - LIBROS v Ostravě sjíždět první registrovaní účastníci a  neelektromobilní návštěvníci. Pro účastníky bylo připraveno nejen nabíjení aut, ale i bohatá snídaně. Dětem byly k projíždce připraveny elektrokáry a pro mnohé budoucí řidiče to byl nevšední zážitek. Rodiče se mohli seznámit s různými modely elektromobilů a jejich provozem. Po desáté hodině jsme udělali v konferenčním sále setkání elektromobilistů a řekli jsme si o programu na této akci. Kolem jedenácté jsme slavnostně odmávli start a auta se vydala do Beskyd k dolu Frenštát. Ten je ,,zatím uzavřen ".  Tady byla plánovaná minuta ticha a připomínka, že nesmíme připustit, aby pár bohatých jedinců zdevastovalo Beskydy, tak jako Ostravsko a Karvinsko.

Dále jsme pokračovali přes Rožnov na Pustevny. Je to pro nás Ostraváky zona, kam se jezdíme z Ostravy nadýchat čistého vzduchu. Na Pustevnách jsem účastníkům zajistil parkování a ubytování na hotelu Tanečnica. Trasa z Ostravy na Pustevny je dlouhá asi 85 kilometrů, takže nabíjení bylo po cestě individuální. Tady bych chtěl poděkovat a vyzdvihnout doc. Bohouše Horáka  z Vysoká školy baňské, který s manželkou na Pustevny  po obědě dorazili s malým, dvoumístným Twizy. Což se některým s navigací a mnohem větším dojezdem podařilo až večer. Na sobotní odpoledne bylo na pronajatém parkovišti připraveno setkání s veřejností a ukázka asi 50 elektromobilů. Díky slunečnému počasí dokonce kolega Kolařík opřel o auto 2 veliké  sluneční panely a prakticky lidem ukazoval, že elektromobily nepotřebují elektřinu z uhlí, ale jde to i bez zamořování životního prostředí přímo ze slunce. Kdo byl unavený z přesvědčování návštěvníků o čisté mobilitě využil zajištěný doprovodný program. Se správcem Pusteven Igorem jsem domluvil, aby byly připraveny koloběžky, které sjížděly z kopce asi 6 kilometrů dolů po upravené cestě a docela to fičelo. Nahoře potom bylo vidět, koho jízda bavila a koho ne. Ti spokojení a usměvaví měli mezi zuby mouchy, nespokojení odřené kolena a křeče v nohách.

Kdo dojel na koloběžce ve zdraví až dolů, mohl přesedlat na sedačkovou lanovku, která ho vyvezla zpět k hotelu. Mnozí ,,páni kluci " se tímto zážitkem vrátili v čase o 50 let zpět.  Já to můžu potvrdit. Ten kdo měl ještě čas, mohl se projít po hřebeni hor k vyhlídce, nebo veliké  pohanské soše Radegast. Kousek dál po hřebeni někteří navštívili kapli a pomník Cyrila a Metoděje. Někteří využili k odpočinku i hotelový bazén. Večer v konferenčním sále proběhla ekologicky zaměřená konference, na které vystoupil profesor Myšák z VŠB - Centrum ENET, kolega Kolařík a kolega Matyáš. Potom jsme měli společnou večeři a za doprovodu cimbálové muziky jsme po vzoru našich politiků vedli vážné debaty až do ranních hodin. V neděli ráno po snídani,   ( ti silnější z nás ),  pokračovali na parkovišti před hotelem s ukázkami svých elektromobilů s novými příchozími a předváděli jim, že auta nemusí jezdit jen na fosilní paliva. Dopoledně začali někteří odjíždět ke svým domovům. Přijeli z Nových Zámků, Bratislavy, Plzně, Klatov, Hradce Králové a i jiných vzdálených měst. Bohužel letos nepřijeli kamarádi z Bavorska, tam byly veliké povodně, takže měli jiný program.  Celkem na akci přijelo přes 50 elektromobilů a z toho dopředu přihlášených bylo 40 elektromobilů různých značek.  Přihlášených osob bylo včetně dětí 87. Já z Pusteven odjížděl jako poslední  v neděli ve třináct hodin a začínalo pršet. Myslím, že se akce vydařila, včetně počasí a chci tímto poděkovat nejen účastníkům, ale i sponzorům, partnerům a podporovatelům, bez kterých by jsme taková setkání nemohli realizovat. Zvláště chci poděkovat náměstkovi hejtmana Moravskoslezského kraje ing. Unuckovi a jeho týmu z oblasti dopravy a chytrého regionu, který i letos významě podpořil tento projekt.  Těším se na další ročník, který už připravuji a bude zase poslední týden v květnu. Tentokrát 30. - 31. 5. 2020

Těším se Milan

foto na     https://elektromilan.rajce.idnes.cz/eJantarova_cesta_2019

video    https://www.youtube.com/watch?v=hD7piVIcJwg&t=7s

Zpět

Kontakt

Milan Rajchl 722 931 372

© 2016 Všechna práva vyhrazena.